Sanırım hepimiz zaman zaman kuşlar gibi gökyüzünde uçmayı hayal etmişizdir. Kanatlarımız olmadığından bu pek mümkün görünmese de hayalimizi bir uçaktan paraşütle atlayarak gerçekleştirme imkanımız kısmen de olsa var. Peki bu hayalini gerçekleştiren ilk cesur insan kimdi?
paraşüt, bir nesnenin atmosfere açık bir ortamda havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak yavaşça inmesini sağlayan gereçtir. Henüz uçak icat edilmeden önce M.S. 810-887 yılları arasında yaşayan Arap mucit Abbas Kasım İbn Firnas’in İspanya- Kordoba’da paraşüte benzer bir alet kullandığı tarihi kayıtlarda geçer. Çin’de de paraşütün ilk örnekleri kullanılmıştır. Leonardo Da Vinci’ nin paraşütle ilgili çizimleri vardır. İtalya’da 1470’lerden kalan başka paraşüt çizimleri bulunduğu gibi 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio tarafından yapılan çizimler Da vinci’ nin ötesindedir.
Günümüzde kullanılana en çok benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis- Sebastian Lenormand tarafından icat edilmişti; ancak Lenomand paraşütü, gökyüzünden yeryüzüne doğru uçmak için değil, yangın korkusundan yapmıştı! Amacı yangın çıkan bir binadan paraşütle atlayarak kurtulmaktı. İlk deneyimini 4,5 m. yükseklikteki bir ağaçtan omuzlarına birer adet bir çeşit şemsiye bağlayarak yapmıştı.
Birinci Dünya Savaşı başlarında uçaktan paraşütle atlamanın pratik olmadığı düşüncesi hakim olduğundan sadece gözetleme balonlarında görevli olanların, uçak saldırılarından kaçışlarında çok yaygın olarak kullanılmıştı. Ancak Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru paraşütün uçak pilotlarının da can simidi olduğu anlaşıldı.
İkinci Dünya Savaşında boyutların büyümesi ve teknolojilerin gelişmesiyle uçaklar; insanların ve birliklerin yere indirilmeleri dışında, silahları indirmek, mahsur kalan birliklere ikmal malzemesi göndermek, ajanları indirmek gibi bir çok alanda kullanıldılar.
İkinci Dünya Savaşı’na kadar paraşütler keten, pamuk ve ipek gibi doğal ipliklerden yapılırdı. keten ve pamuk ipliği kalın olduğundan, ipek de pahalı olduğu için 1939′ ABD ve Almanya’da naylonun bulunmasına kadar belirli biçimde paraşüt yapılabildi. Çok güçlü ve paraşütün açılması sırasında oluşan şoklara çok iyi dayanan naylon, kısa zamanda öteki doğal iplerin yerini aldı.